De 8 grootste fitness fabeltjes

In de sportschool hoor je vaak vele tips over fitnessen, maar kijk uit dat je niet zomaar alles voor lief neemt. In dit artikel worden de 8 grootste fitness fabels besproken! Lees snel verder en ontdek de waarheid achter deze fitness fabels.

1. Hoe meer je traint, hoe meer vooruitgang je boekt

Veel mensen denken dat je meer progressie boekt als je vaker gaat trainen. Uiteraard is het beter om 3-4x per week te fitnessen dan slechts 1x per week, maar vaak slaan mensen hierin door. Zij trainen elke dag van de week en nemen veel te weinig rust. Het gevaar hierbij is overtraining, bij overtraining heb jij jouw lichaam teveel belast en daarbij te weinig tijd gegeven om te herstellen. Overtraining kan bijvoorbeeld leiden tot kracht- en spierverlies, een slechtere conditie en lagere weerstand. Denk er dus aan dat jij jouw lichaam genoeg rust geeft! Tijdens deze rust herstelt jouw lichaam en ontstaat er (bij een juiste balans tussen voeding, trainen en rust) supercompensatie.

2. Vrouwen worden te breed van krachttraining

Veel vrouwen durven niet fanatiek aan krachttraining te doen omdat zij bang zijn om te breed te worden en mannelijk te ogen. Dit is één van de grootste fitness fabels van dit moment onder de vrouwen. Wanneer je als vrouw zijnde aan krachttraining doet zal je juist strakker in je vel komen te zitten en de vrouwelijke rondingen benadrukken. Testosteron, het mannelijke hormoon, is voornamelijk de oorzaak van de toename in kracht en spiermassa bij mannelijke krachtsporters. Bij vrouwen vinden we dit hormoon veel minder in het lichaam, waardoor die mannelijke spiermassa niet zo snel bereikt wordt. Wel zal zware krachttraining helpen bij het krijgen van strakkere billen, buik en benen.

3. Vet omzetten in spieren

Een andere fitness fabel die vaak te horen is in de sportschool is het omzetten van vet in spieren. Het verlies van vet staat los van het opbouwen van spiermassa. Het is onmogelijk om vet om te zetten in spieren.
Door te sporten (cardio / krachttraining) zal je vet gaan verliezen en spiermassa gaan ontwikkelen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van een gezond voedingspatroon, voldoende zware training en genoeg rustmomenten om te herstellen. Daarom is (zware)krachttraining ook zeker een goede manier om vet te verliezen en meer spiermassa op te bouwen. De gedachte dat je echter letterlijk lichaamsvet in spieren kunt omzetten is helaas een fabel.
Wil jij ervoor zorgen dat je spieren beter zichtbaar zijn? Dan is het belangrijk om eerst vet te gaan verliezen. Hiermee verlaag je jouw vetpercentage, waardoor je spieren (ja ook die sixpack) beter zichtbaar zullen zijn! Bij mannen zullen de buikspieren zichtbaar worden wanneer het lichaamsvet onder de 15% ligt, bij vrouwen onder de 20%.

4. Ik ga sit-ups doen om vet op mijn buik te verliezen

Door enkel buikspieroefeningen te doen ga je geen zichtbare sixpack krijgen. Het belangrijkste bij het krijgen van meer definitie van de spieren is het verlagen van je vetpercentage.
Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Feit is dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan je lichaam nodig heeft om vet te verliezen. Voeding is dus essentieel! Bovendien zal het lichaam vet gaan verliezen op alle plekken en kun jij zelf niet kiezen waar je vet verliest. Wanneer je vet gaat verbranden zal het lichaam ook een voorkeur hebben voor de plek waar het vet verliest. Hier hebben wij helaas geen invloed op. Vaak is het zo dat buikvet, vooral bij de onderste buikspieren, pas op het laatst wordt verbrand. Om die strakke sixpack te kunnen tonen is het dus belangrijk om een laag vetpercentage te hebben! Hierbij is een goed voedingsschema essentieel.

5. Om af te vallen hoef ik alleen maar cardio te doen

Veel mensen die willen afvallen vullen elke workout met cardio-oefeningen. Zij vliegen van de loopband, naar de crosstrainer en weer door naar het roeiapparaat. Uiteraard is cardio belangrijk bij de vetverbranding. Echter, het effect van krachttraining op het afvallen en verliezen van vet mag niet onderschat worden. Door krachttraining ontwikkel je meer spiermassa. Meer spiermassa betekent een hogere vetverbranding in rust. Spieren hebben namelijk meer energie nodig dan vet. Dus zelfs wanneer je niks doet vragen die extra spieren in je lichaam energie om onderhouden te worden. Dit zorgt ervoor dat jouw vetverbranding omhoog gaat! Als je vet wilt verliezen is het belangrijk om krachttraining met cardio te combineren.

6. Als ik geen spierpijn voel heb ik niet goed genoeg getraind

Een andere hardnekkige fitness fabel veronderstelt dat wanneer je geen spierpijn hebt je niet goed genoeg hebt getraind. Spierpijn is geen indicatie van een goede training! De mate van spierpijn is persoonsgebonden en verschilt dus. Feitelijk is de mate van spierpijn afhankelijk van de gevoeligheid van pijnreceptoren in de spiercellen. Dit kan betekenen dat je wel degelijk goed hebt getraind en spierschade hebt opgelopen, maar dat jouw lichaam geen of minder van deze pijnsignalen afgeeft. Hierdoor ervaar je weinig tot geen spierpijn!

7. Van vet eten word je dik

Wanneer men wilt droogtrainen maakt men vaak de fout om vetten helemaal te vermijden. Het is namelijk niet alleen vet op zich dat de vorming van vetophopingen bevordert, maar de combinatie van vetten en koolhydraten.
Voor ons lichaam is het makkelijker om energie uit koolhydraten te halen dan uit de opgeslagen lichaamsvetten. Wanneer we teveel koolhydraten binnen krijgen wordt onze vetverbranding trager. Wil je afvallen? Dan is het dus zaak om jezelf ertoe aan te zetten om die opgeslagen vetreserves aan te spreken voor energie. Dit kan alleen wanneer je de inname van koolhydraten reduceert en in plaats daarvan meer eiwitten en groenten binnenkrijgt. De verhoogde eiwitinname zorgt er niet alleen voor dat je spieren genoeg voedingsstoffen krijgen, het zorgt er ook voor dat de vetverbranding omhoog gaat. Eiwitten bevatten namelijk verschillende aminozuren die een belangrijke rol spelen bij de verbranding van vetten.

8. Je lichaam kan maar 20 – 30 gram eiwit per maaltijd opnemen

Lang werd veronderstelt dat ons lichaam maar 30 gram eiwit per maaltijd op kan nemen. Deze bewering kunnen we echter een fitness fabel noemen. Wanneer je fanatiek sport is de inname van eiwitten erg belangrijk. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor het herstel van ons lichaam.
Hoe ons lichaam eiwitten verteert en hoeveel eiwitten ons lichaam per maaltijd kan verwerken is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vetvrije massa, de intensiteit van je training en de hoeveelheid calorieën je per dag binnenkrijgt. Iemand die meer vetvrije massa heeft en harder traint heeft dus ook meer eiwitten nodig. Bovendien kan het lichaam van iemand met meer massa en een zwaarder trainingsregime dus ook meer eiwitten per maaltijd gebruiken.

bron: voeding-en-fitness.nl