Bananen: het ultieme superfruit

Sommige mensen mijden bananen vanwege het aantal suikers en calorieën die ze bevatten. Onterecht! Eén banaan levert weliswaar zo’n 88 Calorieën per 100 gram, wat voor een fruitsoort aan de hoge kant is. Echter wordt dit ‘nadeel’ ruimschoots gecompenseerd door de vele voedingsstoffen die het bevat. Zo zijn bananen bewezen effectief bij een depressie of spierkramp. En wist je dat een banaan niet alleen een uitstekende pre- en post-workout is, maar ook helpt bij een kater?

Wat zit er in een banaan?

Last van spierkramp? Eet een banaan! Een banaan is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt. Het hoge magnesiumgehalte maakt dat een banaan prima anti-katervoedsel is. Ook al grijp je liever naar een vette hap, vet eten zorgt er juist voor dat de alcohol je lichaam trager verlaat. Magnesium zorgt ervoor dat je bloedvaten zich wat verwijden, waardoor die bonzende koppijn afneemt. Ook zal je je door de suikers wat kwieker voelen. Het hoge aandeel kalium dat in een banaan zit, zorgt voor een goede spier- en zenuwfunctie en werkt bloeddrukverlagend. Met één banaan heb je al 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C is onder andere goed voor je weerstand en het heeft een positieve invloed op je botten en zenuwstelsel. Een banaan bevat zelfs een aantal aminozuren. Bekendste daarvan is tryptofaan, dat in je lichaam wordt omgezet in serotonine. Deze neurotransmitter staat ook wel bekend als het geluk stofje.

Inhoud gemiddelde banaan (118 gram)

Calorieën 105
Koolhydraten: 27 gram
waarvan suiker 14 gram
Vet 0,4 gram
Eiwit 1,3 gram
Water 88 gram
Vitamine B6 25%
Vitamine B8 (biotine) 10%
Mangaan 16%
Vitamine C 14%
Kalium 12%
Koper 10%
Vezels 12%

Banaan als pre-workout

Een banaan maakt een uitstekende pre-workoutsnack, onder andere vanwege het hoge suikergehalte. Bevat een groene banaan zo’n 1 procent suiker, in een superrijke is het suikergehalte al gestegen tot zo’n 20 procent. Het is zelfs zo dat een banaan als pre-workout niet onderdoet voor een sportdrank. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben gekeken wat de verschillende effecten zijn van een banaan als pre-workout versus een koolhydraat houdende (8%) sportdrank. Proefpersonen moesten hierbij 75 kilometer fietsen. Wat blijkt: beide groepen presteerden hetzelfde. Ook hun bloedwaarden waren gelijk.

Bananen zijn goed voor je darmen

Onrijpe, lichtgroene bananen zijn een goede bron van het zogenaamde “resistent starch” – vrij vertaald “resistent zetmeel”. Dit is een type zetmeel dat niet verteerd kan worden door ons lichaam. Resistent starch heeft veel gezondheid bevorderende effecten voor je darmen. Zo zorgt het ervoor dat je bloedsuiker minder stijgt na een maaltijd, en werkt het ontstekingsremmend. Zodoende kan een groene banaan je helpen bij darmklachten. Ten slotte is het rijk aan vezels, die werken bevorderend voor je stoelgang en geven je langer een vol gevoel. Hierdoor is het ook een uitstekende snack voor mensen die willen afvallen.

Bron: Fit.nl