De nadelen van de wintertijd

Slecht voor onze gezondheid?
Door het steeds veranderen van een zomertijd naar een wintertijd en omgekeerd, wordt het bioritme van mensen op de proef gesteld. Het is niet vanzelfsprekend om van de ene dag op de andere een uurtje minder te slapen en geconfronteerd te worden met een uur minder daglicht. Sommige mensen lijden erg onder deze verandering van het dag- en nachtritme. Telkens als het uur wordt veranderd, zijn er dan ook tal van tegenstanders die de negatieve gevolgen van de wintertijd voor onze gezondheid aan de kaak stellen.

Slaapproblemen
De instelling van de wintertijd kan veroorzaken dat mensen een verstoord slaapritme ontwikkelen. Nog dagen- of wekenlang na het begin van de wintertijd kunnen ze de gevolgen ondervinden van een veranderd bioritme. Ook de verandering naar minder daglicht is erg ingrijpend: doordat de mens voor zijn welbevinden erg afhankelijk is van daglicht, kan deze scherpe overgang voor gevoelens van ongemak en lusteloosheid zorgen. Al te vaak ontketent het ingaan van de wintertijd ook het begin van een nieuwe reeks depressies.

Praktisch ongemak en vergissingen
Mensen zijn maar mensen en vergeten vaak dingen, ze zullen dus ook wel eens vergeten om op het juiste moment naar de wintertijd of naar de zomertijd over te schakelen. Hierdoor kunnen vergissingen, misverstanden en frustraties ontstaan. Het is niet voor niets dat er de dag na een uurverandering mensen te vroeg of te laat op de afspraak komen.

Bron: InfoNu