Gezonde paasrecepten

1) Kwarkbolletjes

Benodigdheden:

  • Biologische kwark: 250 gram voor 6 broodjes
  • 200 gram volkorenmeel
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • rozijnen
  • klein beetje bakpoeder
  • eventueel kaas en advocado

Bereiding:
Rozijnen 10 minuutjes te laten wellen in lauwwarm water en de banaan even te prakken. Kluts de geprakte banaan, kwark en eieren door elkaar en voeg het volkorenmeel, bakpoeder en de gewelde rozijnen toe.

Snijd de kwarkbolletjes open en beleg ze een plakje kaas en avocado. Ook lekker met een walnootje erbij. Of … verse aardbeien met een klein beetje pure hagelslag.


2) Ei muffins met avocado

Benodigdheden:

  • 6 a 7 eieren
  • 1 avocado
  • 10 gram verse bieslook
  • 100 gram crème fraîche
  • 1 flinke theelepel massala kruiden
  • halve theelepel Zwarte peper
  • 1/3 theelepel Zeezout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in blokjes
Snijd de bieslook fijn en kluts het ei met de crème fraîche, de kruiden en de bieslook
Leg in elk muffinvormpje een lepel avocadoblokjes, giet het ei er overheen. Leg de rest van de avocado voorzichtig in de muffinvormpjes, zo mogen niet overstromen, liever komt de vulling net niet tot aan de rand Doe de muffins 25 minuten in de oven, laat heel even afkoelen en kiep de vorm voorzichtig ondersteboven zodat de muffins eruit vallen. Serveer op een schaal met een beetje bieslook


3) Omelet met spinazie en tomaat

Benodigdheden: (per persoon)

  • 3 eieren
  • 2 flinke handen spinazie
  • 1 kleine ui
  • cherrytomaatjes
  • 20g geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden, of andere kruiden naar keuze

Bereiding:
Breek de eieren in een kom en klop deze door elkaar. Strooi er kruiden naar keuze overheen. Roer alles goed door elkaar. Snijd de ui in kleine stukjes en halveer de cherrytomaatjes. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier een beetje olie in. Voeg de stukjes ui toe en bak ze ongeveer 2 minuten. Voeg flink wat spinazie toe, het slinkt namelijk enorm! Na 2 a 3 minuten, voeg je de halve cherrytomaatjes toe. Roer het geheel door elkaar zodat alle ingrediënten goed verdeeld zijn over de pan. Giet vervolgens het ei erbij en verdeel dit over de groenten. Laat de omelet om zacht vuur hard worden (gebruike hiervoor een deksel). Na het hard worden kun je de kaas toevoegen.


4) Paas smoothie met mango

Benodigdheden:

  • 1 mango
  • 1 pers sinaasappel
  • 1 Banaan
  • 5 gram verse gember
  • 200ml Yoghurt

Bereiding:
Pers de sinaasappels uit en giet het sap in de blender
Schil de mango en snij het vruchtvlees van de pit, stop in de blender
Pel de banaan en schil de gember, stop ook in de blender
Giet de yoghurt erbij en blend totdat je smoothie egaal geel is


5) Zalm omelet wraps

Benodigdheden:Voor 2 wraps

2 eieren
Italiaanse kruiden
Gerookte zalm (4 plakken)
½ avocado (in plakjes)
¼ komkommer (in smalle, lange stukken)
2 handjes ijsbergsla
4 el hüttenkäse
Kokosolie

Bereiding:

Klop de eieren luchtig op in een kom met de (Italiaanse) kruiden, wat peper en zout en circa 2 el water. Verwarm ondertussen in een koekenpan de kokosolie. Bak in de pan 2 dunne omeletten van het ei. Bak ze aan beide kanten en laat afkoelen op een bord. Deze dienen als wraps. Wacht tot ze zijn afgekoeld en vul ze met de overige ingrediënten
– sla
– zalm
– komkommer
– avocado
– hüttenkäse

Rol voorzichtig op en zet eventueel vast met een prikker.


6) Chocolade bananenbrood

Benodigdheden: 1 bananenbrood van 23 cm

  • 3 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 150 gr amandelmeel
  • 50 gr cacao
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gr pure chocolade of rauwe cacao
  • 50 gr gemengde noten
  • 40 gr kokos
  • 40 gr kokosolie
  • Snuf zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Pureer de bananen glad met een staafmixer in een kom. Voeg de eieren één voor één toe en klop ze door het beslag. Spatel het amandelmeel, de cacao, het bakpoeder en het zout door het beslag. Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag. Laat de kokosolie smelten in een pannetje en spatel dit met de kokos door het bananen beslag. Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm. Bak het chocolade bananenbrood in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt, Laat het brood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.