Heerlijke gezonde Sinterklaas recepten

Pepernoten

Het is bijna Sinterklaas en dan kunnen de pepernoten niet achterwege blijven. Officieel heten ze natuurlijk kruidnoten, maar het grootste gros heeft het toch echt over pepernoten als ze die knapperige ronde speculaasballetjes beschrijven. Deze healthykruidnoten zijn zó klaar en een stuk gezonder dan de supermarkt variant.

Ingrediënten

– 150 gram smeltmeel
– 100 gram amandelmeel
– 3 el agavesiroop
– 5 tl speculaaskruiden
– 7 el kokosolie
– 45 milliliter amandelmelk
– Snufje zout 

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng het smeltmeel met het amandelmeel en voeg de agave, speculaaskruiden en zout toe.
3. Smelt de kokosolie en voeg dit samen met de melk toe aan het mengsel.
4.  Kneed het deeg met schone handen en maak er een grote bal van.
5. Leg de bal een half uurtje in de koelkast.
6. Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze een beetje plat, zodat het op een pepernoot gaat lijken.
7. Zet de pepernoten ongeveer een kwartiertje in de oven.

Havermoutpannenkoekjes met speculaas

Deze havermoutpannenkoekjes zijn in te zetten als ontbijt, lunch óf als lekkere snack. De speculaaskruiden zorgen ervoor dat de pannenkoekjes perfect passen bij de herfst én natuurlijk bij Sinterklaas. Ideaal als je de pepernoten even wilt laten staan. Winning!

Ingrediënten voor 2 personen

– 100 gram havermoutmeel
– 1 rijpe banaan
– 1 tl bakpoeder
– 300 ml kokosmelk
– 1 el honing
– 2 el speculaaskruiden
– 2 eieren
– snufje zout
– eventueel een topping van bijvoorbeeld blauwe bessen
    
Bereidingswijze

1.Vermaal je normale havervlokken tot meel in een keukenmachine of gebruik kant-en-klaar havermeel en meng dit samen met de banaan en de eieren in een keukenmachine.
2. Voeg kokosmelk, honing, de speculaaskruiden en het zout toe en laat de mixer nog even goed draaien.
3. Bak de pannenkoekjes in een pan met een beetje kokosolie.
4. Serveer de pannenkoekjes, eventueel met blauwe bessen.

Speculaaskoekjes

Deze heerlijke speculaaskoekjes zijn eenvoudig te maken en je kunt ze gewoon maken met koekjesvormen. Heerlijk voor bij een warme chocomel met een grote toef slagroom. Veel bakplezier!

Ingrediënten

-125 gram volkoren meel (of volkoren speltmeel)
-75 gram zachte roomboter
-50 gram oerzoet
-1 eetlepel speculaaskruiden
-1 flinke tl kaneel
-flinke snuf zeezout
-1 tl bakpoeder
-2 eetlepels amandelmelk / andere (plantaardige) melk
-optioneel: 1 tl vanille extract
-extra: bloem
-bakpapier
-deegroller

 Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 160 graden.
2.Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van.
3.Bestrooi deegroller & aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Steek uit met het vormpje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
4.Bak de koekjes in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
bron: womenshealthmag.nl