Hoe beïnvloedt koffie de sportprestaties?

Men weet ongetwijfeld dat cafeïne invloed uitoefent op het lichaam. Maar welke invloed precies en hoe zit dit met sporten? Kan koffie de sportprestaties beïnvloeden?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is koffie een natuurlijk wondermiddel voor in de sportschool en daarbuiten. Net zoals koffie je ‘s ochtends op gang helpt, kan koffie ook tijdens een workout voor betere prestaties zorgen. De cafeïne zorgt er voor dat je tot wel een derde meer uithoudingsvermogen en kracht tot je beschikking kunt hebben. Koffie maakt het mogelijk dat er een stuk harder en intensiever getraind kan worden, wat gunstig is voor de resultaten en het bijhorende tijdschema.
Daarnaast zorgt cafeïne tijdelijk voor betere motorische vaardigheden. Dit helpt natuurlijk goed bij sporten waar veel controle voor nodig is. Dat cafeïne dusdanig gunstig is voor sporters, heeft meerdere redenen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het de bloedvaten verwijdt, waardoor er een betere bloedtoevoer naar de spieren is; tot wel 30 procent meer dan normaal. Gedurende een periode van ongeveer 75 minuten na de laatste slok zijn de spieren hierdoor niet alleen krachtiger, maar ook minder snel vermoeid. Cafeïne manipuleert tevens de neurotransmitters, waardoor de pijnbeleving in de spieren afneemt.

Daarnaast kan koffie ook voordelen hebben op wat er na een workout in de spieren plaatsvindt. Een recent onderzoek waarbij atleten tot uitputting doorgingen, toonde aan dat de groep die cafeïne binnenkreeg naast een portie koolhydraten, 66% hogere glycogeen waarden in hun spieren hadden dan de testgroep zonder cafeïne. Glycogeen is de brandstof voor je spieren en moet na het sporten weer worden aangevuld om spierherstel en prestaties te bevorderen. Cafeïne stopt als het ware meer van deze ‘benzine’ terug in de tanks; waardoor men sneller en beter klaar bent voor de volgende training.

Koffie en afvallen

In een Spaanse studie kwam naar voren dat wanneer men voor de workout cafeïne nuttigt, je na je workout 15% meer calorieën zult verbranden. Ook zorgt cafeïne ervoor dat men meer vet verbrandt doordat men vetverwerking verbetert en de vetopslag afneemt. Erg voordelig dus, wanneer je probeert op te drogen of af te vallen.
Na de workout heeft cafeïne het nadeel dat het de proteïne synthese kan beperken. Je bouwt namelijk geen spiermassie op tijdens, maar na de workout. Wanneer je als doel hebt spiermassa op te bouwen, wordt aangeraden na de workout geen koffie te drinken.

Een gezonde hoeveelheid

De streefwaarde om optimaal te kunnen presteren tijdens het sporten is ongeveer 200 tot 300 mg. Drink de gewenste hoeveelheid ongeveer een uur voor je sportsessie om voldoende inwerktijd te garanderen. De gemiddelde Nederlander krijgt ongeveer 500 mg per dag binnen, zonder hier hinder van te ondervinden. De maximum hoeveelheid verschilt per persoon. Cafeïnegevoelige mensen wordt geadviseert om niet meer dan 400 mg per dag te drinken.

Bron: manners.nl