Spierpijn, wat doe je eraan!

Spierpijn hoe kom je eraan en hoe kom je er van af? De ene spierpijn is de andere niet. Het is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn in een spier(bundel) veroorzaken, maar verschillende oorzaken kan hebben.

Onschuldige vorm

De meest onschuldige is de spierpijn die men krijgt na een fysieke inspanning die niet (meer) gewend is. Denk aan een eerste training, een verhuizing, urenlang schuren of schilderen. Als men hier spierpijn aan overhoudt, is dat een teken dat teveel van het lichaam is gevraagd.

Ook als men onvoldoende getrainde spieren plotseling intensief gebruikt, kan men spierpijn krijgen.

Meestal ontwikkelt spierpijn zich 24 tot 48 uur na de inspanning. Als er ondanks de noodzakelijke ‘actieve rust’ na een week nog geen verbetering is, is het raadzaam even naar de huisarts te gaan. Mogelijk is er een ontsteking ontstaan.

Melkzuur in de spieren

Vroege spierpijn wordt veroorzaakt door ophoping van melkzuur in de spieren. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door minuscule spierscheurtjes in de spiervezels. Deze spierscheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting. Ook kan het zijn dat men spierpijn krijgt door een slechte warming-up.

Waar komt spierpijn vandaan? Vermoedelijk ontstaat door de overbelasting een lichte vorm van een ontsteking. De interne structuur van de spier raakt verstoord. De mooie regelmatig gestreepte vorm is onregelmatiger geworden. In feite zijn er eiwitstructuren vernield.

Als men spierpijn heeft, dan heeft men meestal last van een zeurende pijn in de aangedane spier. De spier kan stijf zijn. Als men op de spier drukt, neemt de pijn toe. Welke spieren pijn doen is afhankelijk van welke spieren je getraind of overbelast hebt, maar spierpijn in de armen, benen of buik komt vaak voor. Ook de rugspieren kunnen overbelast raken, waardoor men (lage) rugpijn krijgt. Daarnaast kan spierpijn in de nek tot nekpijn leiden.

Rek en strek

Bij het sporten zijn een goede warming-up en cooling-down belangrijk om de spieren soepel en vrij van pijn te houden. Een warming-up, omdat die de spieren voorbereidt op de inspanningen die gaan komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer, daardoor is de kans op spierscheurtjes kleiner. En een cooling-down, zodat de spieren niet al te abrupt tot rust komen en het lichaam niet te snel afkoelt. Trek minimaal tien minuten uit voor een goede warming-up.

Welke spier(groep)en men opwarmt en hoe men te werk gaat, hangt af van de sport die beoefend wordt. Rustig inlopen en rek- en strekoefeningen zijn altijd effectief. De doorbloeding verbetert, waardoor de spieren voldoende zuurstof en brandstof krijgen aangeleverd.

Ook bij de cooling-down gaat het om de doorbloeding. Als het sporten gedurende een minuut of tien rustig afbouwt (uitlopen en stretchen) blijft de doorbloeding op peil. Dat komt de afvoer van opgehoopte afvalstoffen (melkzuur en ammoniak) ten goede.

Pijn trotseren

Soms is voorkomen niet mogelijk en zal men de pijn moeten trotseren. Gun het lichaam rust, zodat het weefsel volledig kan herstellen, maar blijf wel in beweging (actieve rust). Eventueel kun men een lichte warming-up met wat rustige stretchoefeningen doen om de bloedcirculatie te activeren, waarmee het herstelproces gestimuleerd wordt. Spierpijn kan men op twee manieren aanpakken. Met pijnstillers – het beste zijn die met een licht ontstekingsremmende werking – en met spierwrijfmiddelen die men op de huid rond de pijnlijke spieren smeert. Al naar gelang hun samenstelling werken deze verkoelend, verwarmend, pijnstillend, pijn afleidend of ontstekingsremmend. Vaak gaat het om een combinatie van enkele van deze eigenschappen.

Spierpijn direct na de workout

Spierpijn direct na de workout is beter te behandelen met kou terwijl spierpijn die zich voordoet 2 á 3 dagen na de workout beter te behandelen is met warmte.

Verkoelende stoffen zijn te herkennen aan de frisse geur van eucalyptus, menthol of kamfer. Zowel verkoelende als verwarmende stoffen hebben ook een belangrijk psychologisch effect.

Hun prikkelende werking leidt de aandacht van de spierpijn af. Daardoor heb je er minder last van. Overbodig te zeggen dat een goede conditie spierpijn in veel gevallen kan voorkomen en die conditie krijg je door te trainen.

Spierpijn 2 á 3 dagen na de workout

Warmte is een probaat middel om de pijn te verzachten. Dat kan met crèmes en hotpacks, een warme douche of beter nog: een warm bad, dat heerlijk ontspant.

Het voordeel van verwarmde stoffen is dat ze een weldadig gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel – mits dit niet te diep ligt – verbeteren. En door een betere doorbloeding herstel je sneller.

Niet forceren

Het verlichten van spierpijn is prima zolang je je hoofd er maar bij houdt. Het onderdrukken van de pijn wil niet zeggen dat er dan ook niets meer aan de hand is en dat je weer onbeperkt en naar hartenlust kunt sporten. Dan forceer je je spieren en kan er een serieuze blessure ontstaan. Geduld is waar het om draait.

Fysiotherapeut

Heb je een blessure die maar niet overgaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Dan kan een fysiotherapeut je misschien verder helpen. Samen met de fysiotherapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past.

Bron: Gezondheidsnet.nl