Sportkleding wassen? Tips & Tricks

Sportkleding wassen. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Naast dat er een kans is dat de kleding simpelweg te heet wordt  gewassen, zijn er ook nog andere oorzaken die ertoe kunnen leiden dat sportkleding krimpt. Dat is vervelend, want je wilt je sportkleding natuurlijk wel zo lang mogelijk fris en mooi houden. De dag erna weer met frisse kleding de sportschool in, lees de volgende tips?

Gebruik minder zeep

Het klinkt misschien vies, maar gebruik minder zeep. Als je flink gesport hebt, zijn veel mensen juist geneigd om een extra schepje zeep te gebruiken om zo de zweetgeur tegen te gaan. Toch is dat niet de juiste manier om de geur tegen te gaan. Als je namelijk te veel zeep gebruikt, dan wordt niet alle zeep uit de kleding verwijderd tijdens het spoelen. Daardoor blijft de zeep achter en krijg je een broeinest voor bacteriën. Voorkom ontstekingen en krijg schone kleding door niet teveel zeep te gebruiken.

Te hoge temperaturen

De volgende is een beetje een inkoppertje, maar als sportkleding veel te snel te klein wordt, dan is de kans groot dat de kleding niet op de juiste temperatuur is gewassen. Lees daarom de labeltjes in de sportkleding en volg het wasadvies op. Niet alleen tijdens het wassen moet erop gelet worden dat er op te hoge temperaturen wordt gewassen, maar ook tijdens het drogen. Zet de droger dus niet te heet. Als het mooi weer is, doe je er goed aan de droger helemaal niet te gebruiken. Hang de kleding na het wassen dan gewoon buiten.

Wasverzachter

Gebruik voor het wassen van sportkleding het liefst helemaal geen wasverzachter. Sportkleding is gemaakt uit vezels. De vezels worden geblokkeerd wanneer er wasverzachter wordt gebruikt. Daardoor kunnen juist de naden niet goed schoongemaakt worden. Het gevolg is dat de zweetgeur blijft hangen. Het doel van wassen is dat de kleding schoon ruikt. Is dat niet het geval, dan wordt er voor niets gewassen. Is de kleding van elastiek gemaakt, dan kan het gebruik van wasverzachter beter worden vermeden. Die twee gaan niet goed samen.

Kleding binnenstebuiten

Zweet komt op de meeste plekken in de sportkleding voor. Voornamelijk de binnenkant van sportkleding is een goede plek om zweet op te nemen, omdat de binnenkant op je huid terecht komt. Daarom is het verstandig de kleding eerste even binnenstebuiten te keren. Daarmee worden ook de kleuren van de kleding beter behouden tijdens het wassen. Dubbel zo slim dus!

Badje en hoopje

Doe de sportkleding wel eerst even in een koud badje. Daarmee wordt voorkomen dat die vieze zweetgeur blijft hangen. Maak een teiltje met koud water en voeg een half theekopje azijn toe. Laat de kleding 30 minuten weken en gooi de vieze kleding daarna in de wasmachine. Als je geen tijd hebt om je kleding te wassen, is het niet verstandig je kleding op een hoopje te gooien. Je krijgt daardoor een enorme vieze geur in de kamer, maar daarnaast komen er ook veel bacteriën vrij.

Bron: www.sportkleding.com