Welke thee is echt gezond?

Thee, we drinken het allemaal. Er zijn vele soorten thee verkrijgbaar, maar welke thee is nu echt gezond? In deze blog worden de volgende theesoorten besproken:

  • Zwarte thee
  • Groene thee
  • Witte thee
  • Rooibos thee
  • Matcha thee

Zwarte thee

De meest gedronken theesoort is de zwarte thee. Zwarte thee is één van de meest goedkope thee. Zwarte thee bevat ongeveer 40 – 50 mg antioxidanten per kop. Daarnaast bevat zwarte thee ook cafeïne, ongeveer 40 mg per kopje thee. Een kop koffie bevat ongeveer 75 mg cafeïne. Zwarte thee en koffie hebben beide een oppeppend effect.

 

Groene thee

Een ander soort thee is de groene thee. Deze theesoort wordt naast zwarte thee ook veel gedronken. De blaadjes voor groene thee worden niet gefermenteerd maar worden alleen gedroogd. Groene thee bevat veel antioxidanten: ongeveer 80 – 140 mg antioxidanten per kop. Groene thee bevat ook cafeïne: ongeveer 20 mg per kopje thee. Ook bevat groene thee theïne, theïne heeft een ontspannend effect.

Witte thee

Een meer exclusievere thee is de witte thee. De meest frisse jonge topjes maakt witte thee. De topjes worden niet gefermenteerde en ook niet gedroogd. De topjes worden gestoomd. Witte thee is daarom ook erg gezond en bevat relatief gezien veel antioxidanten, maar liefst 100 tot 150 mg per kop. Er zit maar 15 mg cafeïne in een kopje witte thee.

Rooibos thee

Rooibos noemen we thee, maar eigenlijk is helemaal geen theesoort. Rooibos wordt van de Zuid-Afrikaanse rooibos gehaald. Het is een struik, bevat geen cafeïne en is daarom geen goed alternatief voor koffie. Rooibos heeft een bijzondere smaak die niet te vergelijken is met thee. Rooibos bevat minder antioxidanten dan zwarte thee, ongeveer 15 – 20 mg per kopje.

De allerbeste thee: Matcha thee

De gezondste thee is de Matcha thee. Deze theesoort is eigenlijk een soort groene thee. De thee wordt op een bijzondere manier gemaakt en behoudt daarom zijn unieke smaak en voedingsstoffen. Matcha thee koop je als een poeder. De poeder wordt gemixt met warm water. De poeder bestaat uit vermalen theeblaadjes. Matche thee is kwalitatief beter dan groene thee. Matcha bevat hogere hoeveelheden cafeïne en antioxidanten dan andere theesoorten. Een kopje thee bevat 35 mg cafeïne.

De voordelen van thee

Thee bevat allerlei eigenschappen die goed zijn voor het lichaam:

-Verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte;
-Versterkt het immuunsysteem;
-Vertraagt het verouderingsproces , door de hoeveelheid antioxidanten;
-Groene thee versnelt het metabolisme, dit kan helpen bij het verbranden van calorieën;
-Werkt ontspannend door het stofje L-theanine, daarnaast verhoogt dit stofje ook onze stemming en concentratie.

bron: redsect.nl